Nergens is de klimaatwijziging beter voelbaar dan in onze tuin. ’s Winters is het er ijskoud, ’s zomers heel warm en in de tussenseizoen bepalen wind en neerslag de trend. Toch willen we genieten van onze tuin, het hele jaar door. In de koude wintermaanden kan een vuurschaal een tikje levendigheid en gezelligheid brengen in de tuin. Een kleine buitenkeuken, op een beschutte plaats, kan ons zover krijgen dat we toch de koude trotseren om van de tuin te genieten.
’s Zomers liggen de kaarten anders! Het zonnige weer dwingt ons bijna de woonst te verlaten en zo veel mogelijk buiten, in de tuin, te vertoeven. De warme, lange avonden geven gelegenheid tot feestjes, BBQ’s en zelfs overnachtingen onder de blote hemel. Want; wat is er heerlijker dan op een warme zomeravond in slaap te vallen in een hangmat, onder een prachtige sterrenhemel?
In het holst van de zomer kan het ook wel eens té heet worden. Wanneer de thermometer richting 30 graden stijgt, snakken veel mensen al naar een beetje koelte. Er bestaan verschillende mogelijkheden om de extreme hitte af te wenden: een schaduwdoek kan wonderen doen. Of een grote parasol waar het hele gezin onder kan zitten. Schaduw kan ook gecreëerd worden door een boom in een pot op het terras te zetten of door een extra haag te planten.
Wie de ruimte heeft om een waterpartij aan te leggen, kan hier ’s zomers baat bij hebben. Weet namelijk dat de temperatuur in de buurt van een waterpartij wel 6 graden koeler kan zijn dan in de rest van de omgeving. Dus een klein vijvertje naast de ligzetel, maakt het snoezen wel zo aangenaam.
Schaduwdoeken, bomen, hagen, water… allen zijn het goede oplossingen om de hitte af te wenden. Doch als er té veel verharding in de tuin is, zullen de tegels overdag zodanig fel opwarmen dat ze ’s avonds en ’s nachts niet genoeg meer zullen afkoelen om te temperatuur te laten dalen. Het is dus raadzaam om meer planten, gazon en veldbloemen in de tuin te hebben dan verharding. Natuurlijke materialen warmen minder op.
Tips om zelf aan de slag te gaan
- Geniet ’s zomers zowel van de avonden van als van de nachten, door bijvoorbeeld heerlijk buiten te slapen in een hangmat.
- Een schaduwdoek is budgetvriendelijk en gemakkelijk te installeren. Het resultaat is verbluffend: met een kleine ingreep creëer je een koele ruimte in de tuin.
- Zet een boom in een pot op het terras: het bladerdek geeft schaduw en koelte.
- Ook een haag kan schaduw bieden. Plant op een plaats waar ze ’s winters bescherming biedt tegen de wind en ’s zomers schaduw verschaft.
- Waterpartijen zorgen voor koelte. Een klein vijvertje, al dan niet met fontein, geeft koelte aan de omgeving.
- Vermijdt té veel verharding: beplanting, bloemenweides en grasvelden zijn veel koeler dan tegels.