Jouw tuin, een paradijs voor mens én dier.

We doen graag moeite om een mooie tuin te hebben. Het is namelijk onze lievelingsplaats om te vertoeven ’s zomers, als het mooi weer is. Doch we zijn niet de enigen. Ook vogels, insecten, bodemdieren, klein wild én onze eigen huisdieren flaneren op een mooie dag ook graag in de tuin. Het is een goed idee om hen een beetje tegemoet te komen. Een insectenhotel, is bijvoorbeeld een zalige thuis voor bijen, vlinders en andere insecten. Maar: geen goed hotel zonder een goed restaurant. Dus waarom niet zorgen voor bloemen en kruiden waar dieren verzot op zijn? Een mooie, kleurrijke en geurende bloemenweide is niet alleen een lust voor het oog; het is ook één groot foodfestival voor onze kleine zoemende en rondfladderende vriendjes. Niet alleen eenjarige bloemen lokken insecten, ook vele struiken en bomen trekken bijen aan. Denk daarbij aan een mooie statige lindeboom waar bijen zich graag in het stuifmeel nestelen.  

Eten is één ding. Maar we moeten ook zorgen dat de diertjes geen dorst lijden. Vandaar dat het raadzaam is om ’s zomers drinkplaatsen te voorzien. Vaak volstaat een grote schaal met water. Zorg wel dat ze niet leeg komt te staan. Een tip: leg een kurk in het water: bijen landen graag op zo’n ‘eilandje’ om te drinken uit de schaal.  

En: laat ons zeker de bodemdiertjes niet vergeten! Een flinke mulchlaag zorgt dat de toplaag van de bodem vochtig blijft waardoor regenwormen hun werk kunnen blijven doen. Het zijn zij die zorgen dat we een vruchtbare bodem hebben waar heerlijke groenten en prachtige bloemen kunnen groeien.  

Tips om zelf aan de slag te gaan 

  1. Plaats een insectenhotel in je tuin om bijen en vlinders te lokken 
  2. Zaai een bloemenweide met bloemen waar insecten verzot op zijn. Het ziet er heel mooi uit én is goed voor de biodiversiteit in de tuin.  
  3. Niet alleen bloemen zijn als magneten voor insecten. Ook bomen, struiken en vaste planten zullen nuttige insecten aantrekken.  
  4. Denk aan de vogels: ’s zomers vinden zijn soms moeilijk water. Help hen door een drinkplaats te voorzien
  5. Vermijd dat de bodem uitdroogt, door bijvoorbeeld een laag compost te leggen. Een vochtige bodem houdt bodembewoners zoals regenwormen actief.  
  6. Niet alle diertjes zijn geliefd. Engerlingen en emelten kun je best confronteren met hun natuurlijke vijanden: de aaltjes. Gebruik ze op het juiste tijdstip en lees goed de gebruiksaanwijzing. 

Deel deze pagina