In enkele stappen van je tuin tot op je bord

Koop radijzenzaad in het lokale tuincentrum, zaai ze in eigen tuin en een paar weken later eet je je eigen radijsjes. Korter kan de keten niet zijn! Bovendien smaken zelf geteelde groenten, kruiden en fruit overheerlijk.  

Waar men vroeger minder bij stilstond, is het grote aandeel van het huishoudbudget dat wekelijks naar groenten en fruit gaat. Doch kiest men nu graag voor goedkope én gezonde alternatieven. In dat opzicht is zelf aan de slag gaan de beste oplossing. Bovendien hoef je geen gigantisch grote tuin te hebben om zelf groentjes te kweken. Zelfs op het kleinste balkon is er wel een plaatsje vrij om een moestuinbak te zetten. Kweek in deze bak groenten die snel oogstrijp zijn: sla, radijzen, spinazie, kerstomaten … Bovendien kun je de moestuinbak mooi maken door er eetbare bloemen in te zaaien. Oost-Indische kers, bijvoorbeeld, is mooi én heerlijk!  

Het kan nòg lokaler! Wie beslist om zelf te voorzien in tuinbemesting, kan best een goede composthoop aanleggen. Hiervoor bestaan handige bakken en gereedschappen om alles in te vergaren en regelmatig om te woelen. Voor een tuinier is compost het zwarte goud en bijgevolg onmisbaar. Meng compost met de teelaarde, strooi het tussen te planten, leg een fijn laagje op je gazon. Overal zul je versteld staan van het resultaat.  

Je kan ook een paar tuinklussen door anderen laten uitvoeren zoals kippen bijvoorbeeld.  Als een stukje van de moestuin na de oogst leeg blijft liggen, kun je de kippen er een paar dagen op laten lopen om het terrein proper temaken. Diezelfde kippen kunnen daarnaast ook tussen de struiken en vaste planten onkruid en onkruidzaden opeten. Én diezelfde kippen verschaffen je heerlijke eieren. Als dàt geen goed idee is!  

 

 

Tips om zelf aan de slag te gaan

  1. Het korte keten verhaal begint bij jezelf: zaai zaadjes uit het lokale tuincentrum en enkele weken later eet je je eigen vruchten. 
  2. Ook kleine tuinen leveren verse groenten, kruiden en fruit op: een moestuinbak is handig en je kan er veel verschillende soorten in kweken.  
  3. Naast groenten, kruiden en fruit kan je ook eetbare bloemen kweken. ’s Zomers smaken ze heerlijk bij slaatjes of in zuiderse gerechten.  
  4. Geef je plantjes voedsel: door zelf te composteren ken je het dieet van je planten. Alleen jij weet wat het beste voor hen is.  
  5. Koop kippen! Ze zijn de beste tuinhulp, ze ruimen groenafval op , eten onkruidzaden én leveren heerlijke eieren.  
  6. Lokaal water is het beste water. Verzamel ’s winters water in een regenton, zodat je een voorraad hebt om ’s zomers de planten water te geven.  

Deel deze pagina